Statistik over klamydia i Danmark illustreret på kort

Klamydia - Danmark slår ny rekord

Man kan hurtigt blive bekymret over den høje forekomst af klamydia-smitte blandt danskerne - specielt de danske unge. Ifølge Statens Serum Institut blev der i 2021 konstateret 31.430 tilfælde i aldersgruppen 15-29 år, og mørketallet forventes at være langt højere, da de fleste dropper lægebesøget medmindre de har symptomer.

Sex & Samfund, har flere år i træk udtrykt deres bekymring for det høje smittetilfælde vi ser i Danmark. De gør opmærksom på at det især er de mange danskere der går rundt med en klamydiainfektion uden at vide det, der gør det svært at holde smitten nede.


Sex & Samfund understreger, at jo flere tilgængelige testmuligheder der er for danskerne, des nemmere bliver det at bremse smitten af klamydia og andre kønssygdomme i Danmark. I 2021 afsatte Danske Regioner 10 mio. kr. til at forebygge klamydiasmitte og gjorde det dermed muligt for en række kommuner at tilbyde gratis hjemmetest for klamydia og gonoré. Dette har dog ikke haft en mærkværdig indflydelse på klamydiasmitten i Danmark, der er stadigt stigende år efter år.

Det tyder på at tilgængeligheden og testprocessen skal effektiviseres yderligere, for at komme klamydiasmitten til livs.

“Ideen om at tilbyde gratis hjemmetests til unge er såmen god nok, men den virker ikke i praksis. Mange mennesker har hverken tid eller lyst til at hente en klamydia hjemmetest hos postvæsenet, og aflevere den igen efter brug. Derudover skal de unge vente på forsendelse to gange, og samtidig vente på at klamydiatesten bliver analyseret på et eksternt laboratorie,” siger Nicolas Dalsgaard, administrerende direktør hos Nordic Tests ApS.

“Vi hører fra mange unge, at de tidligst får et testsvar en uge efter de har bestilt hjemmetesten. Andre kan vente helt op til to uger på at få et svar på om de er smittet med klamydia,” uddyber han.

Nordic Tests vil stå forrest i kampen mod kønssygdomme i Danmark. Det skal være lige så nemt og hurtigt at lade sig teste for kønssygdomme, som det er at købe en graviditetstest i Netto.

Vi er stolte af at kunne levere en klamydiatest der kan give et testsvar 10 minutter efter brug. Nordic Tests har Danmarks hurtigste levering af tests til kønssygdomme, og vi arbejder på at bringe testene til døren samme dag som de er bestilt. Alle tests er CE-godkendt til professionel brug, og vi arbejder ihærdigt på at udvikle en klamydiatest der kan blive solgt i diverse supermarkeder i Danmark.

Se vores klamydiatest til mænd her og vores klamydiatest til kvinder her.

Bliv testet for både klamydia og gonore her.

Klamydia er den mest hyppige seksuelt overførte sygdom i Danmark med omkring 50.000 nye tilfælde hvert år. En ubehandlet klamydiainfektion kan medføre nedsat frugtbarhed og infertilitet, graviditet uden for livmoderen, kroniske underlivssmerter hos kvinder og betændelse i testiklerne hos mænd.


Kildehenvisninger:

Kilde 1

Kilde 2

Kilde 3

Tilbage til blog

Udvalg af tests til kønssygdomme